Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε πως επανεκκινεί συντεταγμένα, το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και απαιτείται πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να μην υπονομευθεί η μάχη με την πανδημία.
Στο πρώτο στάδιο στο αναλυτικό σχέδιο «επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού», το οποίο κατατέθηκε και συζητήθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εγκρίθηκε ομόφωνα και θα υλοποιείται σταδιακά και συντεταγμένα, εβδομάδα με εβδομάδα, έχει νέα δεδομένα (πέρα από την αύξηση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας) που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με αγωνιστικά τμήματα ενώ αναμένονται νεότερες αποφάσεις για αθλητικές Ακαδημίες, ενδεχομένως από την επόμενη εβδομάδα.
Παραμένουν βέβαια αρκετά ερωτηματικά (ιδίως σε αθλήματα εκτός στίβου) σε διαδικασίες ελέγχων, μετακινήσεις κ.α. και ιδίως στο ότι παραμένουν σε αναστολή οι δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (εκτός συγκεκριμένων πρωταθλημάτων Α1/Α2) ενώ στις εξαιρέσεις αναφέρονται οι προπονητές που παρέχουν υπηρεσίες σε ατομικά αθλήματα / ΚΑΔ93.11.

Προπονήσεις αθλημάτων με νέα δεδομένα
Πέρα από τη γνωστή λειτουργία εγκαταστάσεων προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων σε σε ομάδες έως τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή ή οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα) προστέθηκε πως:
Επιτρέπεται η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις σε όσες κατηγορίες και αθλήματα, ομαδικά ή ατομικά, έχουν προγραμματισμένες διοργανώσεις κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων και κορασίδων-νεανίδων-νέων) που συμμετέχουν σε μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Συστήνεται, στην αρχή, λόγω των περιορισμών χωρητικότητας η διάρκεια προπόνησης να μην ξεπερνάει τα 75’ και να υπάρχουν 15’ μεταξύ των προγραμματισμένων προπονήσεων ώστε να μην συναντιούνται τα προπονητικά γκρουπ, όπως αναφέρεται στις διευκρινιστικές οδηγίες της ΓΓΑ. Η επιτρεπόμενη χωρητικότητα για το Στίβο ανέβηκε από τα 80 στα 120 άτομα (αθλητές και αθλούμενοι, συνολικά, εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης).

Έλεγχος αθλητών
Για τον έλεγχο των αθλητών για COVID-19 ο στίβος είναι στο χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας και δεν προβλέπεται τεστ αντιγόνου COVID-19, παρά μόνο για τους αγώνες.
Τα σωματεία θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο COVID-19 και να τον γνωστοποιήσουν στην αντίστοιχη Ομοσπονδία με στοιχεία επικοινωνίας και να προσκομίζουν την κατάσταση των αθλητών τους στην αθλητική εγκατάσταση με τα ωράρια προπόνησης
Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.
Η δυνατότητα χρήσης των self test και στον αθλητισμό καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής τους θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πιθανώς έως τις 15/05/2021.

Η μετακίνηση
Οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να μετακινούνται με τον κωδικό SMS 6 (πεζοί ή με ποδήλατο). Μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση και με αυτοκίνητο (εντός μιας περιφερειακής ενότητας ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας).
Οι αθλητές σωματείων μπορούν να μετακινούνται εντός μιας περιφερειακής ενότητας (ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας), από την κατοικία τους στον χώρο άθλησης. Πρέπει υποχρεωτικά για τον σκοπό αυτό να φέρουν α) βεβαίωση του σωματείου τους και β) Φωτοτυπία δελτίου αθλητή από την αντίστοιχη Ομοσπονδία.
Για τους συντελεστές των αγώνων και τις ομάδες που πρέπει να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας, βεβαιώσεις μετακίνησης για τις ομάδες και τους συντελεστές αγώνα εκδίδει η οικεία Ομοσπονδία ή Διοργανώτρια Αρχή.

Αναλυτικά η ΚΥΑ & οδηγίες ΓΓΑ:
Διευκρινιστικές οδηγίες ΓΓΑ 9/5/2021
ΚΥΑ 8/5/2021